Psykologisk tryghed -

THE FEARLESS ORGANIZATION SCAN

psykologisk tryghed logo

Da al menings- og effektfuld forandring skabes med udgangspunkt i mennesker, er der ikke noget vigtigere end at arbejde hen imod organisationer der er “fit for humans”. Det gør vi gennem arbejdet med kultur og adfærd på organisations-, team- og individniveau. At skabe en arbejdsplads der understøtter og fremmer psykologisk tryghed, er ud over individets mulighed for trivsel og udvikling, desuden afgørende for at skabe effektive og højtperformende teams. Psykologisk tryghed er derfor næsten altid fundamentet i vores arbejde med teams og organisationer. Af samme grund er kun den bedste og mest validerede tilgang til at arbejde med psykologisk tryghed god nok.

The fearless organization™ scan bygger på Amy C. Edmundsons langvarige forskning i psykologisk tryghed, som nok er bedst kendt fra hendes bestseller, ”Den frygtløse organisation”, hvori hun introducerer psykologisk trygheds begrebet, som hun definerer som:

Troen på at man ikke bliver straffet eller ydmyget, hvis man taler om: Fejl, Tvivl, Spørgsmål, Uenighed, Ideer”.

The fearless organization™ scan, måler helt konkret psykologisk tryghed og angiver forslag til udviklingspunkter indenfor 4 domæner: Inklusion & Diversitet - Villighed til at hjælpe - Holdning til risiko & fejl - Åbne samtaler.

Metoden er samtidigt glimrende som et udviklende dialogredskab idet psykologisk tryghed ikke handler om at søge konsensus eller at undgå konflikter, men om netop at håndtere alt det ”svære/farlige” på en tryg, udviklende, inddragende og resultatskabende måde.

Du kan som et lille eksperiment spørge dig selv om, hvor du tror medarbejdernes trivsel og organisationens innovation og resultater er bedst:

  • I virksomheden med “nulfejlskultur”, hvor ingen fejl rapporteres (måske af frygt for repressalier eller latterliggørelse), hvor ingen kollektiv læring af de “ikke-eksisterende” fejl finder sted og hvor alle er bange for at begå fejl? eller,

  • I virksomheden hvor fejl opfattes som nødvendige for udvikling og omfavnes som et input til fælles indsigt, læring og udvikling?

Vi tror på at den sidste virksomhed klarer sig bedst på alle afgørende parametre! Vi tror dog samtidigt også på, at der forskel på fejl og dermed på hvordan vi bør forholde os til dem, for selvfølgelig er fejl som udtryk for ligegyldighed og fejl der udspringer af en eksperimenterende tilgang til opgaveløsning, ikke lige gavnlige.

Amy Edmondson skelner mellem tre fiaskoarketyper i forbindelse med at arbejde med psykologisk tryghed og angiver dermed en vej til hvordan vi kan tale åbent om fejl og eksperimentere:

  • Basale – fejl og fejltrin, som kan undgås med omhu og viden.

  • Komplekse – et samspil mellem flere faktorer, som kalder på åbenhed, så deres konsekvenser kan stoppes, inden de vokser sig store.

  • Intelligente – nødvendige fiaskoer og eksperimenter, der gør, at vi kan udvikle os og lære nyt.

I arbejdet med psykologisk tryghed, adfærd og kultur er validitet, nuancer og detaljer vigtige og det er bl.a. derfor at det giver så god mening og effekt at arbejde målrettet med psykologisk tryghed med “opfinderens” egen metode - “The fearless organization scan™", som vi er både uddannede og erfarne i at arbejde med.

Næste
Næste

Immunity to change